Haagse School

Niet idealiserend maar realistisch weergeven

Van onze redactie
 
'Haagse School' is een benaming voor een groep kunstschilders die tussen 1860 en 1890 in Den Haag en omgeving werkten. Bekende schilders van de Haagse School zijn Jozef Israëls, Anton Mauve, Johan Hendrik Weissenbruch, Hendrik Willem Mesdag, Théophile de Bock en Jacob Maris. Ze zetten zich af tegen de behoudende stijlopvatting die werd onderwezen aan de kunstacademies.

Anton Mauve (1838-1888), Morgenrit langs het strand, 1876) olieverf op doek, 48 x 70 cm, Rijksmuseum, Amsterdam
Anton Mauve (1838-1888), Morgenrit langs het strand, 1876) olieverf op doek, 48 x 70 cm, Rijksmuseum, Amsterdam

Terwijl traditioneel werkende schilders uit hun tijd het geschilderde onderwerp idealiserend weergaven, probeerden zij juist een meer realistische weergave van de werkelijkheid te geven. In 1847 was Johan Hendrik Weissenbruch één van de oprichters van het schilderkunstige genootschap Pulchri Studio, waaruit later de Haagse School ontstond. Criticus Jacob van Santen Kolff vermeldde in 1875 in het tijdschrift De Banier voor het eerst de naam Haagse School in zijn artikel ‘Een blik in de Hollandsche schilderkunst onzer dagen’.

Doorbraak in de landschapschilderkunst

De kunstenaars van de Haagse School waren onder de indruk van het werk van de kunstenaars van de School van Barbizon, een groep kunstenaars die in het midden van de 19de eeuw schilderden in de vrije natuur met als vaste uitvalsbasis het plaatsje Barbizon, bij het bos van Fontainebleau ten Zuiden van Parijs. Het zonder idealisering weergeven van de natuur, door observatie ter plaatse betekende een revolutie in de landschapschilderkunst. Kunstenaars zoals Jules Dupré, Camille Corot, Charles Francois Daubigny en Jean Francois Millet probeerden het landschap en de sfeer van het moment zo goed mogelijk vast te leggen.

J.H. Weissenbruch (1824 – 1903), Riviergezicht met pramende boer, ca. 1870, olieverf op paneel, 24 x 37 cm, Groninger Museum, Groningen
J.H. Weissenbruch (1824 – 1903), Riviergezicht met pramende boer, ca. 1870, olieverf op paneel, 24 x 37 cm, Groninger Museum, Groningen

Invloed van het Impressionisme

In navolging van de Franse schilders van de School van Barbizon werkten ook de schilders van de Haagse School bij voorkeur buiten in de vrije natuur, met als belangrijkste aandachtspunt de weergave van het licht en de atmosfeer van het landschap. In het begin was het kleurgebruik van de schilders van de Haagse School nogal somber, vooral bestaande uit een scala van gevarieerde grijs tinten. Een criticus schreef daarover dat de groep meer gebruik maakte van tonen dan van kleur, dat hij lovend de 'poëzie van het grijs' noemde. In een later stadium werden de kunstenaars van de Haagse School sterk beïnvloed door het impressionisme, met als gevolg dat het kleurgebruik lichter en helderder werd en hun penseelvoering losser. De kunstenaars van de Haagse School speelden een belangrijke rol in het onder de aandacht brengen van het impressionisme in Nederland. Andere - nog niet eerder op deze pagina genoemde kunstenaars die men nu tot de Haagse school rekent zijn: Johannes Bosboom, Matthijs Maris, Willem Maris, George Hendrik Breitner in zijn beginjaren, Isaac Israëls, W.B. Tholen, Jacobus van Looij, Jan Voerman Senior, Bernard Blommers, Johan Edward Karsen, W.J. Weissenbruch, Gerard Bilders, Jan Willem van Borselen, Floris Arntzenius en Marinus Heijnes.

SCHILDERIJEN HAAGSE SCHOOL