Antonio Canova (1757 – 1822)

Van onze redactie
 
In de late achttiende eeuw was de kunstwereld in de ban van de oude klassieken, gevoed door de invloedrijke publicatie van de kunsthistoricus en archeoloog Johann Joachim Winkelmann Geschichte der Kunst des Altertums uit 1764. Volgens Winkelmann moest er een voorbeeld worden genomen aan de oude Griekse beeldhouwkunst. Het oeuvre van beeldhouwer Antonio Canova is een schoolvoorbeeld van deze visie.

Antonio Canova, Amor en Psyche, 1793, marmer, 155 x 168 x 101 cm, Musée du Louvre, Parijs en Museum de Hermitage, Sint Petersburg
Antonio Canova, Amor en Psyche, 1793, marmer, 155 x 168 x 101 cm, Musée du Louvre, Parijs en Museum de Hermitage, Sint Petersburg

De Italiaanse kunstenaar werd beroemd door de tombe die hij maakte voor paus Clemens XIV voor de Apostelkerk in Rome. De tombe was in Griekse stijl, met een beeld van een jonge naakte man, welke in de oudheid symbool stond voor de geest van de dood. En in 1804-08 maakte hij het beroemd geworden portret van de zus van Napoleon, Paolina Borghese Bonaparte, gelegen op een Romeins bed, als een rustende Venus.
Al op elfjarige leeftijd was hij in de leer in het atelier van Toretti en hij kwam zodoende door zijn leraar al vroeg in aanraking met beeldhouwwerken uit de klassieke oudheid. Bijna zijn gehele jeugd, vanaf driejarige leeftijd was hij onder de hoede van zijn grootvader. Dankzij hem kon Canova zo jong als hij was de opleiding volgen in het atelier van Toretti in Venetië. Zijn grootvader verkocht in 1770 land, zodat hij dit alles kon bekostigen. Canova was al snel succesvol. Vanaf zijn twaalfde ontving hij opdrachten, eerst voor decoratieve fruitmanden, later voor mythologische figuren. In 1775 richtte hij in het klooster Santo Stefano zijn eigen werkplaats op. Kunsthistorici vermoeden dat de beeldengroep Daedalus en Icarus uit 1777-79 een ode aan zijn grootvader zou kunnen zijn. Voor een studiereis vertrok Canova in het najaar van 1779 naar Rome, waar hij beelden uit de oudheid kon bestuderen, en waar hij bovendien op dat moment toonaangevende figuren uit de kunstwereld leerde kennen. Zijn Daedalus en Icarus had indruk gemaakt, maar hij werd aangemoedigd om te gaan werken naar de ideeën van Winckelmann: het vorm geven aan nobele eenvoud en kalme grandeur, welke het beeldhouwwerk van de klassieke oudheid zou kenmerken. Deze karaktereigenschappen zijn duidelijk waarneembaar in het werk dat hij vervolgens maakte in 1781 van Theseus en Minotaurus, waar Theseus gezeten op de overwonnen Minotaurus de daad in alle rust overdenkt. Met het zinnelijke Amor en Psyche (zie afbeelding) bracht Canova menig beschouwer in vervoering, zoals de invloedrijke Franse schrijver Gustave Flaubert, die na het zien van het beeld in een galerie bekende: "...tot slot heb ik de schouder van de achterover liggende vrouw gekust, die haar lange marmeren armen naar de liefdesgod uitstrekt. En haar voet! Haar hoofd! Dat profiel! [...] Ik kuste de schoonheid zelf." Het was hem natuurlijk te doen om het artistieke genie dat er in dit werk besloten was. De maker ervan geldt immers als één van de belangrijkste beeldhouwers van het neoclassicisme. Een belangrijk beeld van de kunstenaar is Triomferende Perseus, het is te bewonderen in het Vaticaans Museum.
 

Beeldhouwkunst Canova