Andy Warhol (1928 – 1987)

Van onze redactie
  
Misschien is hij wel net zo fameus om zijn opvallende persoonlijkheid en uiterlijk, als vanwege zijn kunstwerken. De Amerikaanse pop art kunstenaar Andy Warhol is alom bekend, zelfs onder niet-kunstliefhebbers.

Andy Warhol, Vijfentwintig gekleurde Marilyns, 1962, acrylverf op doek, 209 x 170 cm, Modern Art Museum of Fort Worth, verzameling Benjamin J. Tillar, Fort Worth
Andy Warhol, Vijfentwintig gekleurde Marilyns, 1962, acrylverf op doek, 209 x 170 cm, Modern Art Museum of Fort Worth, verzameling Benjamin J. Tillar, Fort Worth

Warhol, zoon van Tsjechische immigranten, begon zijn carrière in de reclamewereld. Hij hield zich voornamelijk bezig met het ontwerpen van platenhoezen, weerkaarten voor de televisie en kerstkaarten. In 1959 exposeerde hij voor de eerste keer zijn kunstwerken bij de Bodley Gallery te New York. Hij vond zelf de simpele, maar tijdrovende techniek van de ‘blotted line’ uit, waarmee hij zijn karakteristieke illustraties maakte.
Naast de Brillo-boxen en de platenhoes van The Velvet Underground & Nico zijn de zeefdrukken van de Campbell’s Soup en de portretten van Marilyn Monroe, Elvis Presley, Jackie Kennedy en Elisabeth Taylor intussen wereldberoemd. Warhol begon met het maken van zeefdrukken in 1962. Deze methode werd al snel zijn belangrijkste werkwijze. In hetzelfde jaar werd in New York zijn atelier ‘The Factory’ opgezet, waar een hoge productie tot stand kwam met behulp van werknemers. Met deze methode van massaproductie, benaderde Warhol de kunst op een voor dat moment revolutionaire manier. Het idee van een origineel kunstwerk leek niet meer van toepassing. Hele series met identieke gezeefdrukte portretten werden vervaardigd, en ook werden er films, fotografische werken en muziek gemaakt.
Veel van het werk van Warhol wordt gekenmerkt door een koele, afstandelijke blik op dagelijkse gebeurtenissen. Zo confronteert hij de kijker met zijn Disaster-schilderijen, waarop auto-ongelukken worden weergegeven. In 1968 exposeerde hij voor het eerst in Europa en werd zijn werk op de toonaangevende tentoonstelling Documenta 4 in Kassel getoond. Warhol overleed in 1987. Twee jaar na zijn dood werd een grote overzichtstentoonstelling in het Museum of Modern Art te New York en in Museum Ludwig, Keulen, gehouden. Samen met Roy Lichtenstein wordt Warhol beschouwd als één van de toonaangevende kunstenaars van de Amerikaanse pop art.