Andy Goldsworthy (1956)

Van onze redactie
 
De Britse kunstenaar Andy Goldsworthy benadrukt in het landschap de interactie tussen mens en omgeving. Net als Richard Long, een andere bekende land-art-kunstenaar, maakt hij gebruik van materiaal dat hij in de natuur tegenkomt: van keiharde stenen, tot wegsmeltende ijspegels en intens gekleurde vergankelijke bladeren.

Andy Goldsworthy, Storm King Wall, 1997-98, stenen, ongeveer 1,52 x 694,5 m., Mountainville, New York
Andy Goldsworthy, Storm King Wall, 1997-98, stenen, ongeveer 1,52 x 694,5 m., Mountainville, New York

Zijn cairns, afgeronde kegelvormige steenhopen, bouwde hij zowel in het dorp in Schotland, waar hij woont als op andere locaties wereldwijd. De specifieke vorm van deze cairns speelt een terugkerende rol in zijn oeuvre, en doet denken aan de ovaalvorm van de beroemde beeldhouwer Constantin Brancusi.
De Storm King Wall (zie afbeelding) is vervaardigd voor het beeldenpark van de Storm King Art Center in Mountainville te New York. Opgebouwd uit stenen uit de regio, kronkelt het muurtje - dat is opgebouwd volgens historisch gezien oeroude principes - tussen de bomen door. Het verdwijnt zelfs even uit het gezicht onder het wateroppervlak van een meer. Goldsworthy snijdt met zijn werk thema’s aan die betrekking hebben op het reizen en op de mens in zijn omgeving. Een muur is in onze wereld meestal een teken van begrenzing en eigendom, maar deze specifieke muur van Goldsworthy trekt zich van deze functie niets aan en lijkt een onnavolgbare reis door het landschap te maken. Kenmerkend in het werk van de kunstenaar zijn de locatiegebonden aspecten, die hij ontleend aan de directe omgeving waarin zijn kunstwerk wordt geplaatst. In dit geval maakt hij gebruik van stenen muren, die het landschap van New England kenmerken.
Goldsworthy verkiest dikwijls het landschap in de buurt van zijn huis - Dumfriesshire in het zuidwesten van Schotland - als werkplaats en plek om projecten en ideeën te realiseren. In het kader van opdrachten, die hij uitvoert, reist hij echter over de hele wereld, en zijn werk wordt internationaal tentoongesteld, onder andere in Groot Brittannië, Amerika en Frankrijk.